Magyar közösségi házak

Petőfi Sándor Kultúregyesület Versec

A Petőfi Sándor Kultúregyesület eredetileg „Verseczi Nyelvterjesztő Egyesület” néven alakult még 1885. november 29-én. 1946-ban alakult újra; azóta működik a most is ismert név alatt.

Cím: 26300 Versec, Dvorska 15.

Telefonszám: +381643729084

E-mail: petofiversec@hotmail.com

Múzeumok, gyűjtemények

Verseci Városi Múzeum

Egy komplex típusú helyi múzeumról van szó, amelyben különböző részlegek képviseltetik magukat: régészeti, történelmi, numizmatikai, etnológiai, természettudományi, művészeti részlegek, valamint kerámiák, freskók és festmények megőrzési helyeként is szolgál. 1882-ben alapították és az ország egyik legrégebbi múzeumaként működik. Az intézmény a térségből származó többrétegű és multinacionális kulturális örökség gyűjtésének, védelmének, bemutatásának és értelmezésének szenteli tevékenységét.

Cím: 26300 Vršac, Bulevar Žarka Zrenjanina 20

Telefon: +381 13 838 053

http://www.muzejvrsac.org.rs

Színházak, koncerttermek

„Sterija” Nemzeti Színház – Narodno pozorište „Sterija“

A színházi élet a városban már több, mint kétszáz évre vezethető vissza. Az első előadások Versecben temesvári színtársulatokhoz köthetőek. Különböző osztrák, magyar, romániai, olaszországi és német társulatok is vendégeskedtek már itt. Érdekesség, hogy az első szerb nyelvű amatőr színházi előadás is ide köthető még 1793-ból.

Cím: 26300 Versec, Svetosavski trg 6

Telefon: 013 821 110

www.npsterija.rs

A város nagy-rendezvényei

Versec város napja

Versec város napját május 29-én ünneplik, amely nap egyszerre egy pravoszláv ünnep is a város számára. Épp ezért kiemelt fontosságú nap ez a város pravoszláv lakosságának életében.

Herczeg Ferenc Emléknapok Versecen

A városi Szüreti Napok keretein minden év szeptemberében megrendezésre kerül a Herczeg Ferenc Emléknapok (2020-ban ez már a 23. alkalmat jelentette). A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács és a városi önkormányzat támogatása által valósult meg. Herczeg Ferenc Versec város szülöttje, aki a két világháború között Magyarország legnépszerűbb írója volt, valamint az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztője.